Gezondheid voeding

Ben je sporter? Dan ben je ongetwijfeld op de hoogte van het belang van een gebalanceerde voedingspatroon. Door juist en gezond te eten, presteer je beter en voel je je als sporter ook beter. Dat is vooral op de lange termijn belangrijk, aangezien je je natuurlijk goed wilt voelen wanneer je je sport beoefent. Verder zorg je er met gezond eten ook voor dat je lichaam gezonde voedingsstoffen binnen krijgt. Dit verlaagt bijvoorbeeld ook de kans op blessures. Hiervoor kun je ook sportsupplementen inzetten. Lees hier meer over gezond eten als sporter!

Voedingspatroon

Als sporter is je eetpatroon heel belangrijk. Door jezelf van de juiste voedingsstoffen te voorzien, zorg je ervoor dat je beter presteert en je je beter voelt.

Hoewel er een algemene richtlijn is voor gezonde voeding, verschilt dit vaak toch wel per situatie en sport. Zo heeft een duursporter veel baat bij koolhydraten en zal een krachtsporter eerder voor eiwitten en supplementen kiezen. Hieronder wordt daarom gezonde voeding voor zowel sporters in het algemeen, als voor specifiek duur- en krachtsporters, toegelicht. 

Algemeen  

In het algemeen doe je er als sporter goed aan om je macronutriënten in balans te houden. Dat betekent: zowel voldoende eiwitten, koolhydraten en vetten. Je wilt hierbij niet teveel vetten eten, maar velen maken de fout om te weinig vetten te eten. Dit terwijl omega 3 vetten (dat onder andere in supplementen en vette vis zit) heel belangrijk zijn voor je gezondheid. Verder zijn extra vitamines aangeraden, in het specifiek vitamine C.

Duursporters

Als duursporter is het van belang dat je voldoende energie hebt. Dit kun je behalen door voldoende koolhydraten te consumeren. Daarom is het voor duursporters gezonder om vaker pasta en rijst te eten dan voor mensen die bijvoorbeeld niet of weinig sporten. Verder zorgen sportsupplementen zoals cafeïne tabletten voor meer uithoudingsvermogen, wat natuurlijk ook fijn is.

Krachtsporters

Tenslotte is het belangrijk dat krachtsporters voldoende eiwitten eten. Dit vind je in onder andere eieren, kip en (magere) kwark. Verder zijn sportsupplementen een goede keuze, zoals eiwitshakes voor eiwitten, BCAA-aminozuren voor herstel en creatine voor kracht. Gezonde sportsupplementen voor zowel duursporters als krachtsporters zijn te bestellen bij Muscle Concepts.

Comments are disabled.