Voeding voor sporters, waar moet je op letten

Natuurlijk is een goed eetpatroon voor iedereen van belang, omdat het een directe invloed heeft op je lichamelijke en mentale gezondheid. Voor sporters gaat het echter nog een stapje verder, omdat voeding invloed heeft op je sportprestaties. De manier waarop je eet speelt dus een belangrijke rol op hoe je presteert. Daarom is het van belang dat je goed op je voeding let. Lees hier meer over hoe je dat doet.

Voldoende calorieën consumeren

Als sporter verbruik je meer calorieën dan de gemiddelde persoon. Vooral wanneer je aan duursport doet, is je calorieverbruik zeer hoog. Dit betekent dat je dat dient te ‘compenseren’ door wat meer te eten. Natuurlijk is dit afhankelijk van je sport- en lichamelijke doelen, maar over het algemeen is het van belang dat je je inname calorieën afstemt op je verbruik en activiteit. Dit zorgt ervoor dat je voldoende energie hebt, wat je prestaties zal bevorderen. Bovendien val je hierdoor niet (te snel) af, afhankelijk van je doel is dit een belangrijk punt.

Juiste verdeling van macronutriënten

Naast een juiste calorie inname, is het ook van belang dat dit goed verdeeld wordt tussen de macronutriënten koolhydraten, eiwitten en vetten. Wat een juiste verdeling is, is afhankelijk van meerdere factoren. Voor een duursporter is dit bijvoorbeeld vaak 60% koolhydraten, 20% eiwitten, en 20% vetten. Een krachtsporter zal echter hoger liggen in de eiwitten en hierdoor iets minder koolhydraten eten.

Koolhydraten voor duursporters

De belangrijkste energiebron voor sporters: koolhydraten. Aangezien duursporters veel energie verbruiken, is het van belang dat er meer koolhydraten worden gegeten dan normaal. Denk hierbij onder andere aan volkorenpasta, zilvervliesrijst, bananen, zoete aardappelen, en dergelijke producten.

Eiwitten voor krachtsporters

Voor spierbehoud en het aankomen in spiermassa, dien je voldoende eiwitten te eten. Een belangrijke bron van eiwitten is vlees, bijvoorbeeld gezond gras gevoerd vlees. Andere voorbeelden zijn eieren, vis en bonen. 

Voeding aanvullen met supplementen

Voor sommigen kan het lastig zijn om al hun benodigde voedingsstoffen volledig uit voeding te halen. Sportsupplementen kunnen in dergelijke situaties helpen. Een voorbeeld hiervan is het supplementeren van eiwitten als krachtsporter. Dit kan dan met een eiwitshake (whey proteïne). 

Voldoende water drinken

Verder is het nog van groot belang dat je voldoende water drinkt, vooral als sporter. Doordat je vocht verliest, is het belangrijk dat je uitdroging voorkomt. Dit leidt namelijk tot verminderde prestaties, vermoeidheid en zelfs gezondheidsproblemen. Verder zorgt voldoende water drinken voor sneller herstel, het voorkomen van krampen, en het verminderen van risico’s op blessures.

Comments are disabled.