koken

Sous vide koken is letterlijk en figuurlijk helemaal hot en sous vide is al jaren niet alleen voor chef-koks. Het aantal apparaten op de markt en de kookboeken hebben bewezen dat sous vide koken eindelijk in de thuiskeuken is gekomen. Toch blijft sous vide vooral een techniek voor techneuten, hobbyisten en hardcore carnivoren totdat die trends veranderde, Mensen hebben sous vide kookgadgets ontdekt die worden aangeboden op sites zoals Souvy. Als jij nu ook de stap hebt gewaagd in de wondere wereld van sous vide zijn dit wat beginner tips die handig zijn

Sous vide koken is makkelijker dan veel mensen denken

Als we het hebben over koken op doordeweekse avonden, praten we er vaak op twee manieren over: snel en gemakkelijk. Sous vide koken is een slow cook methode met voordelen namelijk de mogelijkheid om te beginnen met koken en dan weg te lopen, wetende dat er bijna geen risico is dat wat in de sous vide zak te gaar wordt. Er is ook de precisie. De dompelcirculatiepompen van sous vide apparaten koken op specifieke temperaturen. Dat zorgt voor meer controle en meer maatwerk, wat uiteindelijk leidt tot voedsel dat niet simpelweg ‘mals’ is, maar eerder gekookt is zoals jij het wil hebben.

Multitasking in de keuken wordt makkelijker dankzij sous vide

Een andere pre van Sous vide koken is dat er minder limieten zijn aan het aantal verschillende gerechten dat je tegelijkertijd kunt bereiden. Sous vide koken verwarmt zakken met voedsel, en je kunt zoveel zakken koken die in een pan passen, zolang ze maar volledig zijn ondergedompeld. Als je je dit realiseert, openen zich allerlei mogelijkheden. Kun je een zak met tijm gekruide kippendijen tegelijk koken met een zak met gesausde paddenstoelen? Natuurlijk kan dat en zo heb je dus gelijk al wat gerechten voor een overheerlijk diner afgevinkt. Denk gewoon aan de tijd en de temperatuur en laat het koken. Ondertussen kan jij je op het bereiden van een salade of toetje storten.

Maar mis je niet de unieke textuur van gebraden vlees en vis?

Als we aan sous vide koken denken, denken we vaak aan vlees. Meestal biefstuk, maar ook lamsbout, varkenshaas – alles wat er baat bij heeft om op een specifieke temperatuur te worden gekookt om goed en gelijkmatig gaar te worden. Toch missen mensen de smaak van gebraden vlees en de oplossing is om na een steak sous vide koken nog even op de pan te gooien voor de finish. Je kunt ook zorgvuldig gekookt, maar niet gesneden vlees in een saus hullen. Gewoon gekookte sous vide zalm is beter dan alle gepocheerde zalm die je ooit hebt gemaakt, en alles wat je nodig hebt is een yoghurtsaus om de smaak te verbeteren.

Nu aan de slag met sous vide koken

Je weet nu wat je kunt verwachten van deze techniek. Pas hem nu toe en profiteer van de voordelen. Voor je het weet ben je er handig in geworden en kan je met gemak meerdere sous vide recepten volgen en koken. Wij zijn ervan overtuigd dat je dinergasten daar zeker van zullen genieten. Eet smakelijk.

Comments are disabled.