gezonde voeding

Gezonde en gevarieerde voeding is belangrijk. Althans, dat horen we regelmatig van experts. Maar wat is nu precies gezonde voeding, en waar moet ik op letten? In deze blog vind je alle informatie. Met name voor ouderen is het soms een hele uitdaging. Seniorenmaaltijd.nl vergelijkt alle maaltijdservices en laat hen de beste dienstverlening kiezen die aansluit bij een gezonde leefstijl.

Wat is gezonde voeding?

Als je gezond wilt zijn en blijven is het belangrijk om goed op je voeding te letten. Voedsel heb je nodig om te functioneren. Het bevat belangrijke bouwstoffen voor je lichaam en geeft je bovendien energie. Een goed dieet bestaat dan ook uit een evenwichtige balans tussen die twee belangrijkste kenmerken van voedsel.

Je bouwstoffen haal je vooral uit eiwitten, je energie uit vetten en koolhydraten. Wat is het belangrijkste verschil? Koolhydraten slaat je lichaam op in je spieren en deze worden het snelst aangesproken bij het dagelijkse functioneren. Vetten worden op andere plekken in je lichaam opgeslagen en zijn essentieel voor de bescherming van organen. Maar vet hoopt zich ook snel op, dus moet je opletten er niet teveel van te eten. Eiwitten worden tot slot door je lichaam gebruikt om bijvoorbeeld je spieren op te bouwen, schade aan organen of spieren te herstellen.

Welke voedingsstoffen haal je uit welke voeding?

Koolhydraten haal je vooral uit zoet eten, graanproducten als pasta, rijst en brood en uit aardappelproducten. Vetten vind je bijvoorbeeld in noten, boter, olie en vis. Vlees, zuivelproducten, eieren, noten en bonen zijn belangrijke leveranciers van eiwitten.

Te veel is nooit goed

Wanneer je teveel eiwitten eet, slaat het lichaam deze op als vet. Het lichaam doet er lang over om overtollige vetten om te zetten in glucose (zodat je ze als energiebron kunt gebruiken), daarom is een teveel aan vetten ook niet goed. Als je teveel koolhydraten eet, dan worden ook deze omgezet in vetten.

Bij koolhydraten moet je bovendien nog extra opletten: er zijn snelle en langzame koolhydraten. Snelle worden sneller omgezet in bloedsuiker, waardoor je ze sneller kunt aanspreken als energie, maar waardoor ze ook sneller weer uitgeput raken. Je krijgt dus sneller weer honger. Bij langzame koolhydraten gaat het omzetten naar energie langzamer en evenwichtiger. Op een maaltijd met langzame koolhydraten kun je dus langer vooruit. Snelle koolhydraten vind je bijvoorbeeld in suiker, frisdrank, koekjes, snoepjes en andere zoetigheid. Langzame koolhydraten zitten in pasta, aardappels, brood en graanproducten.

Vitamines en mineralen

Behalve eiwitten, koolhydraten en vetten heeft je lichaam ook vitamines en mineralen nodig. Deze spelen een essentiële rol bij de groei, herstel en goed functioneren van het lichaam. Een aantal vitamines wordt door het lichaam aangemaakt, het grootste deel komt uit onze voeding. Mineralen komen allemaal uit onze voeding. Wie gevarieerd eet krijgt alle benodigde vitamines en mineralen in principe binnen.

Gezond en voedzaam eten

Over het algemeen geldt dus, afwisseling is het beste. Een gezond en voedzaam dieet bestaat uit een afwisseling tussen gezonde vetten uit noten en vis, koolhydraten uit graan- of aardappelproducten en eiwitten uit vlees en zuivelproducten en vitamines en mineralen uit verschillende producten als groenten, fruit en vlees. Je kunt eenvoudig een gezonde maaltijdbezorger in Rotterdam, Amsterdam of Den Haag zoeken via de vergelijker. Denk daarnaast ook aan voldoende water, hiermee worden afvalstoffen beter afgevoerd en je hebt het nodig voor allerlei processen in je lichaam. Per dag heb je ongeveer 1,5 liter vocht uit water of ander drinken nodig. Bij warme dagen of veel inspanningen is dat iets meer.

Comments are disabled.