roggeveld

roggeveld

Glutenvrij brood of pasta is een veelgehoorde term tegenwoordig. In het verleden leek niemand problemen te hebben met producten waar gluten in zitten, maar deze tijden zijn voorbij. Voordat je besluit of een glutenvrij dieet iets voor je is, is het goed om even verder te lezen. In dit artikel geven we middels een eenvoudige uitleg weer wat gluten precies zijn en waarom ze schadelijk voor ons lichaam kunnen zijn.

Wat zijn gluten precies?

Gluten is een soort eiwit die voorkomt in bepaalde graansoorten. Om je een voorbeeld te geven: het eiwit in tarwe bestaat voor 80% uit gluten. Je kunt het zien als reservevoedsel voor de plant. Het wordt opgeslagen in het zaadje voor slechtere tijden. Gluten wordt doorgaans opgedeeld in verschillende soorten eiwit groepen, namelijk glutenines en gliadines. De laatstgenoemde veroorzaakt klachten bij mensen die last hebben van coeliakie, oftewel glutenintolerantie. Het is onmogelijk om gluten volledig te verwijderen uit graansoorten, waardoor er soms vervangende graansoorten gebruikt worden.  

Wil je graag glutenvrij eten dan hoef je je geen zorgen te maken dat je bepaald eten niet meer mag eten. Zo zijn er heel veel glutenvrij producten beschikbaar, zoals bakkersmeel, kokos, bananenmeel en ga zo nog maar even door. 10 jaar geleden was het voor mensen met gluten intolerantie en overgevoeligheid erg moeilijk om glutenvrije producten te vinden, maar daar is tegenwoordig wel verandering in gekomen. Glutenvrije producten vind je online, in de plaatselijke supermarkten en in de bio winkel. Dit maakt het een stuk eenvoudiger om te beginnen met een glutenvrij dieet.

glutenvrije pasta

Gluten Intolerantie en overgevoeligheid

Bij intolerantie reageert je lichaam bij het waarnemen van gluten, zoals bij een allergie. Gluten intolerantie wordt waargenomen via een darmonderzoek. Eten mensen met intolerantie toch gluten dan richten ze schade aan hun dunne darm toe, waardoor voedingsstoffen niet meer uit het eten opgenomen kunnen worden tot alle nadelige gevolgen van dien. Wanneer je overgevoelig bent voor gluten ontstaat er bij het eten van gluten een reactie zoals diarree, waarbij er niet perse schade aan de dunne darm wordt toegelicht. In beide gevallen is het beter om gluten helemaal te mijden.

De eigenschappen van gluten

Gluten zorgen voor een luchtige structuur en binding bij het bakken van broodjes, cakes en andere producten van de bakker. Je zult dan ook zien dat de structuur van glutenvrij brood en normaal brood van elkaar zullen verschillen. Tegenwoordig is het aanbod van glutenvrij eten enorm groot, denk bijvoorbeeld aan pastasauzen, snoepjes en koekjes.

 

Comments are disabled.