kokosnoot

Kokos, je houdt ervan of je kan het niet luchten of zien. Toch is dit een heel duurzaam product, omdat werkelijk alles van de kokosnoot gebruikt wordt. Daarnaast zijn er opties om de producten van de kokosnoot geur- en smaakloos te maken, waardoor je de voedzame producten toch kan gebruiken ook al houd je absoluut niet van hoe het smaakt of ruikt. In dit artikel lees je alles over de kokosnoot en waarom dit zo’n duurzaam product is.

De buitenkant

De buitenkant van de kokosnoot wordt op verschillende manieren gebruikt. Om de kokosnoot zit een groene bolster die harig en kleverig is van binnen. Dit wordt gebruikt om bijvoorbeeld kokosmatten te maken, maar kan ook gebruikt worden voor het maken van plaatmateriaal voor in de bouw. De kokosnoot in de bolster is hard van buiten, donkerbruin en harig. De haren worden gebruikt als vezels om bijvoorbeeld stoffen en touw te maken, de harde buitenste schil wordt klein gemaakt en vervolgens gebruikt voor bijvoorbeeld bodembedekking voor terraria en knaagdierhokken.

Het vruchtvlees

Het vruchtvlees is enorm veelzijdig. Niet alleen wordt dit vers of gedroogd gegeten als snack, het wordt gesnipperd in vlokken of zelfs schaafsel, zodat het ook in gerechten gebruikt kan worden. Ook wordt er meel van gemaakt dat in baksels gebruikt kan worden. Het maken van gedroogde kokosnoot is ook ideaal voor de productie van kokosolie, dit komt namelijk vrij als het vruchtvlees geperst wordt. Biologische kokosolie is de meest pure vorm van kokosolie en kan geur- en smaakloos gemaakt worden, zodat je het voor heel veel verschillende doeleinden kan gebruiken, zonder heel de tijd in de kokos lucht te zitten.

De melk

Het water dat uit de kokosnoot komt, noemt men ook wel eens kokosnootmelk. Toch is kokoswater doorzichtig en niet wit, zoals wij gewend zijn van de kokosmelk die wij kopen in de winkel. Wat wij kennen als kokosmelk is eigenlijk het product dat vrijkomt als het vruchtvlees in warm water wordt geweekt. Dit is wit en heeft een dikkere structuur dan het kokoswater dat zich binnen het vruchtvlees begeeft. Kokoswater is verfrissend, terwijl kokosmelk vooral goed wordt gebruikt in curry’s.

Biologisch

Wat belangrijk is om te onthouden, is dat kokosproducten eigenlijk alleen duurzaam zijn als ze biologisch zijn. Anders worden er te veel bestrijdingsmiddelen gebruikt die schadelijk zijn voor het milieu. Al helemaal als je een kokosproduct wil gebruiken voor het koken, bakken of als huidverzorging dan is het raadzaam om te gaan voor biologische producten. Dat is beter voor het milieu en voor jezelf. Zo heb je een duurzaam & veilig product.

Comments are disabled.