Noten zijn gezond

We hebben het bij Gezondheid & Voeding wel vaker geroepen en ook op vrijwel ieder ander gezondheid blog lees je het regelmatig terug: noten zijn ontzettend gezond. Maar wat maakt ze zo gezond, zitten er ook nadelen aan en hoe kun je ze eten? In dit artikel duiken we in de wereld van noten, ga je mee?

Waarom zijn noten gezond?

Wat zit er precies in zo’n klein, bruin knapperig dingetje dat zo goed is voor ons lichaam? Dit zijn vooral de onverzadigde vetten. Deze vetten leveren een belangrijke bijdrage aan het gezond houden van jouw bloedvaten. Dit doen ze onder andere door de cholesterol in je bloed te verlagen. Dit is dus heel ander vet dan je binnenkrijgt bij het eten van een kroket of zak chips, die je cholesterol juist verhogen. Een handje per dag is doorgaans al genoeg.

Een noten allergie

Voor je gelijk naar de winkel rent om allerlei noten in te slaan, is het goed om te weten dat veel Nederlanders last hebben van een noten allergie. Hierbij reageert het lichaam onnodig vel op stoffen die in een noot zitten. Dit kan onschuldig zijn in de vorm van een dikke lip, of jeukende tong. Het kan echter ook gevaarlijk zijn, doordat de keel zodanig opzwelt dat ademen haast onmogelijk wordt en medische hulp noodzakelijk is. Overweeg om zelf een voedselallergie test te doen, om inzichtelijk te krijgen of je allergisch bent voor noten of bijvoorbeeld peulvruchten. Zo weet je zeker dat je noten veilig en verantwoord aan je voedsel kunt toevoegen.

Meer noten eten? Volg deze tips

Veel mensen willen wel meer noten eten, maar vergeten het simpelweg. Het zit bij de gemiddelde Nederlander niet verwerkt in zijn dagelijkse voedingspatroon. Gelukkig kun je met een aantal simpele tips meer noten en peulvruchten binnenkrijgen op een dag:

  • Smeer notenpasta op brood. Er zijn steeds meer merken die verantwoorden notenpasta aanbieden zonder suiker en zout. Lekker en gezond!
  • Meng het ’s ochtends door de yoghurt, samen met bijvoorbeeld cruesli en banaan. Door hier een routine van te maken krijg je dagelijks noten binnen.
  • Kook ’s avonds met noten. Denk aan een lekkere noten salade, een noedelsoep met noten of een volledige notentaart.

Er zijn al met al genoeg opties om dagelijks meer noten binnen te krijgen. Bij voedsel gaat het altijd om de balans. Ga dus niet alleen maar noten eten, maar voeg het toe aan je dagelijkse maaltijden. Zo eet je gevarieerd en gezond!

Comments are disabled.