collageen gezondheid voeding

Eiwitten zijn zeer  belangrijk voor ons lichaam. We krijgen dagelijks tal van verschillende soorten eiwitten binnen via onze voeding. Er zijn zelfs eiwitten die door het lichaam zelf geproduceerd worden, zoals bijvoorbeeld bij collageen. Collageen wordt ook weleens supereiwit genoemd, omdat het zo belangrijk is en zoveel positieve uitwerkingen heeft op verschillende aspecten van het lichaam.

Zo is collageen bijvoorbeeld belangrijk voor de spieren en gewrichten, maar ook voor de botten, het kraakbeen, de huid, het haar en de nagels. Het lichaam maakt niet onbeperkt collageen aan en de productie neemt dan ook af vanaf ongeveer 25 jaar. Gelukkig zijn er diverse manieren waarop je er alsnog voor kan zorgen dat je voldoende collageen binnen krijgt via de voeding en supplementen die collageen bevatten.

Verschillende soorten collageen

Collageen bestaat uit 5 verschillende type eiwitten met elk hun eigen werking, waarvan type 1 tot en met 3 de meest cruciale vormen zijn. Type I is vooral terug te vinden in de huid en het haar, maar ook in het bindweefsel en de gewrichtsbanden. Type II daarentegen heeft ook een positieve uitwerking op de gewrichten, de ribben en zelfs het strottenhoofd en de luchtpijp.

Leestip: Vitamine C en collageen zijn onlosmakelijk verbonden

Type III heeft naast een positieve invloed op de huid ook een goede impact op de bloedvaten en is bovendien belangrijk voor het herstellen van wonden. Collageen is terug te vinden in dierlijke producten zoals rundvlees en bepaalde vissoorten. De meeste mensen kiezen voor viscollageen om de productie aan te vullen, omdat dit type collageen over het algemeen het snelst en best door het lichaam wordt opgenomen.

Diverse externe factoren dragen bij aan de afbraak van collageen

Het lichaam maakt als gezegd zelf collageen aan tot een jaar of 50, waarna de productie door het lichaam stopt. Dit proces is natuurlijk per persoon verschillend en je kan er de klok niet op gelijk zetten. Er zijn echter wel specifieke aspecten die een rol kunnen spelen bij een snellere afbraak van collageen. Wanneer je je te veel in de zon bevindt of te veel suikers binnenkrijgt dan kan dit een negatieve invloed hebben op de hoeveelheid collageen in de huid.

Uitgelicht: Waarom is collageen goed voor je botten?

Ook roken heeft een bewezen negatief effect op de gezondheid van de huid en de afbraak van collageen. Er zijn diverse huid crèmes die verkocht worden en claimen collageen te bevatten, maar collageen kan slechts oraal ingenomen worden en moet inwendig door het lichaam opgenomen worden. Deze crèmes zijn dan ook niet bewezen en supplementen zijn in veel gevallen een beter alternatief.

Comments are disabled.