verslaafd

Een verslaving is levensveranderend. Je hele leven komt in het teken te staan van de verslaving. Ook nadat je bent afgekickt zul je altijd nog bezig zijn met het in controle houden van je verslaving. Vaak kom je niet in je eentje van je verslaving af, maar heb je hulp nodig. Dit kan betekenen dat je ergens begeleid gaat wonen. Je wordt dan constant in de gaten gehouden zodat je geen mogelijkheid hebt om weer terug te grijpen naar je verslaving. Belangrijk is wel dat je zelf ook van je verslaving af wilt komen. Uiteindelijk ben jij degene die het werk moet verrichten. Dit zal heel lastig worden als je er niet achter staat. 

Hoe raak je verslaafd?

Meestal ontstaat een verslaving omdat iemand een bepaald middel of een bezigheid heel fijn vindt. Je krijgt het idee dat je zonder dit niet meer kunt leven. Wanneer iemand verslaafd raakt, wordt het een gewoonte om dit middel te gebruiken. De hersenen passen zich aan bij het gebruik van een bepaald middel, waardoor iemand steeds meer gefocust raakt op dit middel. Wanneer je dan niet meer kan stoppen of minderen, ben je verslaafd. Daarbij kan het ook dat je lichaam aan sommige stoffen went, waardoor er ontwenningsverschijnselen ontstaan zodra je ermee stopt. Dit maakt het nog lastiger om te stoppen met de middelen. Afkicken is daarom aan te raden onder toezicht. Zo weet je zeker dat het op een veilige manier gebeurt. 

Alcohol verslaving

Een groot deel van de Nederlanders drinkt alcohol. Het is dan ook niet gek dat de meest voorkomende verslaving een alcoholverslaving is. Het is makkelijk verkrijgbaar en hoeft ook niet duur te zijn. Alcohol kan zeer verslavend zijn maar daarnaast ook gevaarlijk als je zomaar gaat afkicken alcohol. Vooral jongeren tot 25 jaar drinken te veel alcohol en 55 plussers. Het is belangrijk dat je hulp zoekt indien je denkt dat je verslaafd bent. Vaak is er namelijk een detoxificatie nodig. Dit houdt in dat het lichaam ontdaan wordt van alle lichaamsvreemde stoffen. Dit vindt plaats in een kliniek onder medische begeleiding. Omdat je lichaam zo afhankelijk is geworden van alcohol, kan het gevaarlijk zijn om hier ineens mee te stoppen. 

Drugsverslaving 

In Nederland wordt er onderscheid gemaakt tussen harddrugs en softdrugs. Bij harddrugs moet je denken aan XTC, heroïne of cocaïne. Softdrugs zijn hasj en wiet bijvoorbeeld. Dit mag je dan ook gewoon kopen bij de koffieshop. Bij drugsverslaving gaat het in Nederland meestal om cannabis, cocaïne, heroïne of speed. Je ontwikkelt een sterke hunkering naar drugs waarbij je de controle verliest over hoeveel en hoe vaak je drugs neemt. Je hebt het gevoel dat je drugs nodig hebt om te kunnen functioneren en om je goed te voelen. Afkicken wiet is een lang en intensief proces. Het helpt om je hierbij in een andere omgeving te bevinden zodat je niet de mogelijkheid hebt om terug te vallen in oude patronen. Het helpt ook om familie en vrienden te betrekken bij het proces. Zo kunnen zij je zo goed mogelijk ondersteunen in dit lastige traject. Een verslaving heeft niet alleen gevolgen voor jou, maar ook voor de mensen in je omgeving. 

Comments are disabled.