bewegen bij parkinson

Er bestaat tot op heden helaas nog geen effectieve genezingsmethode om volledig van de ziekte van Parkinson af te zijn. Je kunt slechts bepaalde maatregelen nemen om de effecten van de ziekte te verminderen of te vertragen, waaronder actief bewegen. Wil je te weten komen waarom bewegen zo belangrijk is bij Parkinson? Ga dan direct door met lezen.

Wat is de ziekte van Parkinson?

De ziekte van Parkinson is een progressieve neurologische bewegingsstoornis die voor kan komen in vrijwel elke cultuur, bevolkingsgroep en etniciteit. Het gaat om een hersenaandoening die ervoor zorgt dat een steeds groter deel van de hersenen beschadigd raakt en gaat afsterven, waardoor er geen dopamine meer terecht komt in dat deel van de hersenen. Dit heeft als gevolg dat de motoriek van het lichaam aangetast wordt en de patiënt geen controle meer heeft over de lichaamsbewegingen. Er is momenteel helaas nog geen effectieve genezing voor deze ziekte. 

Wat zijn de ziekteverschijnselen?

Iemand met de ziekte van Parkinson kan ongecontroleerd en met ritmische bewegingen gaan trillen. Ook praten zal moeilijker gaan en de patiënt zal last hebben van zowel stijve armen als stijve benen. Lees meer over de Parkinson symptomen op VerderMetParkinson.nl.

Wanneer moet je naar een fysio- of oefentherapeut?

Er zijn meerdere aanleidingen die aanduiden dat het bezoeken van een fysio- of oefentherapeut een verstandig idee is voor advies en begeleiding, waaronder:

  • Als je elke dag moeite hebt met bewegen.
  • Als je conditie sterk is verminderd.
  • Als je constant last van schouder- en nekklachten hebt.
  • Als je vaker gevallen bent en minder durft te bewegen.

Waarom moet je bewegen bij Parkinson?

Bewegen is zeer belangrijk als je de ziekte van Parkinson hebt. Aangezien het gaat om een progressieve ziekte zonder genezing, zullen de klachten blijven verergeren naarmate de tijd toeneemt. Dit maakt actief in beweging blijven cruciaal om het proces aanzienlijk te vertragen, om je prettiger en ook energieker te voelen. Daarnaast ga je op deze manier beter om met de klachten die komen kijken bij deze ziekte en zal de kans minder zijn op het krijgen van andere vervelende ziekten zoals botontkalking, suikerziekte of hart- en vaatziekten.

Comments are disabled.