bbq

Als het een beetje mooi weer is dan hebben veel mensen zin in barbecue. Het vormt een uitgelezen aangelegenheid om elkaar te ontmoeten en te genieten van het buiten zijn. Toch is een geslaagde barbecue niet iets dat je zomaar improviseert, want er zijn zeker voorzorgsmaatregelen nodig om de maaltijd niet te laten uitmonden in een nachtmerrie.

Het is voldoende wanneer je een slechte timing, een moeizame ontsteking of een teveel aan rook hebt om een regelrechte ramp te maken voor jou en je gasten te veroorzaken.

type barbecue

Er zijn drie types barbecue: met kolen, gas of elektrisch. De klassieke houtskool barbecue is zuinig en authentiek, maar moet lang van tevoren aangezet worden en genereert veel rook.

Een gas barbecue daarentegen licht in een handomdraai op en zal geen rookoverlast in de buurt veroorzaken. Het nadeel is dat deze duurder is en minder heet wordt. Bovendien heb je er een gasfles bij nodig, waar je dan ook weer plek voor moet hebben.

De elektrische barbecue heeft daarentegen een kleine grill zodat deze niet geschikt is voor grote groepen die honger hebben.

Als je dan toch besluit de barbecue zelf te doen zorg er dan voor dat je een goede kwaliteit brandstof hebt en steek dit bij een houtskool barbecue aan met een lange lucifer. Draag tevens beschermende handschoenen die reiken tot aan je onderarm. Aarzel ook niet om een vuurbestendig schort aan te trekken, omdat er meestal wel een vonkje uit de barbecue vliegt.

Goede plek voor de barbecue

Om te slagen met je barbecue, moet je eerst de juiste locatie vinden. Het moet in de eerste plaats beschutting tegen de wind bieden. Daarnaast dient het ver van planten en andere brandbare voorwerpen te staan. Buiten het bereik van kinderen en dieren en je moet het zo plaatsen dat de rook je gasten niet hindert.

Voor een succesvolle kolen barbecue, zal het je ten minste 40 minuten duren voordat deze warm genoeg is, vooral als je van plan bent om grote stukken te bereiden (rundvleesribben bijvoorbeeld), waarvoor een grote hoeveelheid kolen nodig is.

Bereid ook van tevoren op je marinades, spiesjes, sauzen en garnering. Zodra de barbecue brandt, zal het al je aandacht vereisen. Blaas zachtjes op de vlammen zodat de houtskool goed brandt.

Gebruik in ieder geval nooit alcohol of benzine. Naast het genereren van giftige dampen, kunnen zij gevaarlijk hoge vlammen tot gevolg hebben.

Verkoold vlees

Dan moet er nog begonnen worden aan het grillen van het vlees. Vaak is het vlees aan de buitenkant verkoold en van binnen nog niet gaar. Meestal komt dit omdat het eten niet vaak genoeg gedraaid is. Het bereiden vergt echt alle aandacht. Om dan nog maar te zwijgen over de temperatuur die wellicht niet hoog genoeg is om alle bacteriën te doden.

Dit alles is geen reden om je gasten niet uit te nodigen. Een barbecue feest is per slot van rekening erg leuk. De beste manier om er voor te zorgen dat je slaagt en je gasten goed en gezond bedient is te zorgen voor goed materiaal. Je kunt gemakkelijk Bbq vlees bestellen en je krijgt dan een goede gasbarbecue erbij geleverd. Bovendien krijg je een goede uitleg, maar als je de tips volgt dan weet je hoe het moet.

Comments are disabled.