Diabetes type 2 omkeren

Diabetes type 2 is een chronische ziekten welke zich progressief ontwikkeld. Uit recente studies blijkt echter dat diabetes type 2 zich alleen progressief ontwikkeld indien men niet het dieet aanpast.

Door de juiste aanpassingen in het dieet te maken kan diabetes type 2 zelfs omgekeerd worden blijkt uit meerdere onderzoeken. Hierbij moet wel gezegd worden dat men erg strikt dient te zijn met het opvolgen van de dieetrichtlijnen wil men diabetes type 2 daadwerkelijk om kunnen keren.

Diabetes type 2 is door de juiste dieetrichtlijnen op te volgen echter dusdanig om te keren dat men in veel gevallen kan stoppen met het gebruik van medicijnen. Ook zullen na verloop van tijd de ziekteverschijnselen van diversen complicaties steeds verder naar de achtergrond verdwijnen.

Veel van de complicaties welke samenhangen met diabetes type 2 worden veroorzaakt door een chronisch te hoog bloedglucose. Zodra de bloedglucose daalt, en stabiel blijft, op aanvaardbare waarden krijgt het lichaam de mogelijkheid zich te gaan herstellen. Zolang het bloedglucose te hoog blijft heeft het lichaam geen mogelijkheid om zich te herstellen.

diabetes

De aanpassingen in het dieet

Om suikerziekte te genezen zal de aanpak hoofdzakelijk gericht moeten zijn op de aanpassing van het dieet. De aanpassingen in het dieet zijn namelijk het belangrijkst. Daarnaast is het belangrijk dat men bepaalde leefstijl gewoonten aanpast (indien van toepassing).

Zo zal men moeten stoppen met roken (als men) rookt en zal men moeten zorgen voor voldoende beweging.

Regelmatig bewegen zorgt ervoor dat de insulinegevoeligheid wordt verbeterd. Dit is belangrijk om goed de glucose uit het bloed te kunnen opnemen.

Ook enorm belangrijk is het aanpakken van eventueel overgewicht. Uit onderzoeken blijkt dat een gezond gewicht effectiever is dan medicijnen bij de aanpak van diabetes type 2. Met een gezond gewicht zal je je niet alleen beter gaan voelen, als de medicijnen niet meer nodig zijn dan zal je ook geen last meer hebben van de bijwerkingen.

Visceraal vet

Visceraal vet is het vet welke rondom de organen ligt opgeslagen. Indien er teveel vet rondom de lever en alvleesklier is opgeslagen zorgt dit er voor dat je ongevoelig blijft voor insuline. Door de ongevoeligheid voor insuline is het lichaam niet goed in staat om glucose uit het bloed op te nemen.

Een arts welke mensen diabetes type 2 behandeld zal daarom kijken naar de buikomtrek. De buikomtrek zegt iets over de hoeveelheid visceraal vet welke men heeft. Terwijl de BMI, waar men in het verleden naar keek, niet altijd alles over de hoeveelheid visceraal vet zegt. Iemand met een gezond BMI kan namelijk te veel visceraal vet hebben.

Afvallen

Afvallen en een gezond gewicht en gezonde taille omvang behalen zijn dan ook de eerste stap bij het omkeren van diabetes type 2.

Om af te vallen kan je meerdere soorten diëten toepassen. Een dieet wat daarbij succesvol is, is het koolhydraatarme dieet. Met een koolhydraatarm dieet kan men namelijk veel sneller gewicht verliezen dan met een vetarm dieet. Bovendien zal men met een koolhydraatarm dieet veel minder honger hebben als met een vetarm dieet.

Koolhydraatarm dieet

Een bijkomend voordeel van een koolhydraatarm dieet is dat hierdoor de bloedglucose stabiel kan worden. Het zijn immers de koolhydraten welke de bloedsuikers doen stijgen. Na het eten van koolhydraten worden deze omgezet in glucose waarna de bloedsuikers stijgen. Door minder koolhydraten te eten heb je minder pieken in de bloedglucose. Hierdoor kan het lichaam de gelegenheid krijgen om zich te gaan herstellen.

De uitgeputte alvleesklier krijgt hierdoor ook rust en ook deze kan ook zijn vermogen om insuline aan te maken gaan herstellen.

Ook bij een koolhydraatarm dieet zal je nog koolhydraten moeten eten. Weliswaar een stuk minder dan normaal gesproken. Maar je kan niet ongestraft een hele groep macronutriënten uit je eetpatroon schrappen.

Het is bij het volgen van een koolhydraatarm dieet belangrijk dat er gekozen wordt voor de juiste koolhydraten. Niet ieder type koolhydraat heeft namelijk het zelfde effect op de bloedglucose en daarmee aanmaak van insuline.

Om te herstellen van diabetes type 2 is het zaak dat de bloedglucose zo veel mogelijk stabiel gehouden wordt. Hierdoor wordt voorkomen dat er geen grote hoeveelheden insuline nodig zijn om de glucose op te kunnen nemen. Dit wordt gedaan door koolhydraten te eten welke langzaam verteren. Dit worden ook wel langzame koolhydraten genoemd. Deze verteren langzaam waardoor er over een langere periode langzaam glucose aan het bloed wordt afgegeven.

Langzame koolhydraten zitten in voedingsmiddelen welke onbewerkt zijn zoals groenten en volkoren producten. De snelle koolhydraten, welke vermeden dienen te worden, zijn juist te vinden in bewerkte voedingsmiddelen zoals witte rijst, pasta, wit brood, koek en gebak.

Eiwitten

Eiwitten blijken hun nut te hebben bij het omkeren van diabetes type 2. Een belangrijke eigenschap van eiwitten is dat ze nauwelijks van invloed zijn op de bloedglucose.

Een andere nuttige eigenschap van eiwitrijke voeding is dat dit langzaam de maag verlaat. Hierdoor zal je minder vaak de behoefte hebben om iets te eten, de maag blijft immers langer gevuld. Doordat er minder vaak gegeten hoeft te worden blijft de bloedglucose beter stabiel.

Vetzuren

Een aantal vetten zijn belangrijk voor mensen met diabetes type 2. Vette vissoorten bevatten EPA en DHA vetzuren. Deze vetzuren zijn belangrijk voor een gezonde vetstofwisseling en verlagen bij mensen met diabetes de laaggradige infecties. Het zijn de chronische laaggradige infecties welke voor veel complicaties zorgen.

Olijfolie bevat krachtige antioxidanten en omega 3 vetzuren. Dit helpt de kans op hart- en vaatziekten (een veelvoorkomende complicatie van diabetes) te verlagen.

Een ander vet welke nut heeft bij diabetes type 2 is kokosolie. De middellange ketens van vetzuren in kokosolie verlagen de bloedglucose en verhogen de insuline gevoeligheid.

Leave a Comment